Uusi Juttu

Voisiko media vahvistaa toivoa tulevaan?

Perjantaina 2. elokuuta 2024

  • Jussi Sippola

    Jussi Sippola

  • Olli Seuri

    Olli Seuri

Terveisiä Suomen itärajalta! Kiersimme tällä viikolla Itä-Suomea ja keskustelimme kymmenien ihmisten kanssa mediasta. Aurinko paistoi ja tunnelma oli iloinen, mutta usein Itä-Suomi näyttäytyy mediassa toisenlaisessa valossa.

Elvi Lemmetyinen kiteytti mielikuvan osuvasti. Hän on yrittäjä, joka pyörittää miehensä kanssa Rajakartanoa Möhkön kylässä.

Möhkö on Suomen itäisin kylä, ja Rajakartano sen itäisin majoituspaikka, entinen rajavartioasema. Venäjän raja on kahden kilometrin päässä.

Lemmetyinen on pyörittänyt majoitustoimintaa itärajalla yli 20 vuotta. Kysyimme häneltä, ymmärtääkö media Itä-Suomen todellisuutta.

- En tiedä ymmärtääkö se sen väärin vai onko se joillakin ihan tarkoitushakuista, että annetaan epärealistinen kuva Itä-Suomesta, hän pohti.

Monet itäsuomalaiset, joiden kanssa juttelimme mediasta, jakoivat saman havainnon: Suomen mediassa Itä-Suomi näyttäytyy usein lohduttomana ja toivottomana menneisyyden seutuna.

Toki Itä-Suomessa on aitoja ongelmia, joista median tuleekin kertoa, mutta monet kokevat, että uutisoinnin ja mediahuomion sävy on jotenkin toivoton. Se lannistaa.

Ja itse asiassa media lannistaa ihmisiä myös muualla kuin Itä-Suomessa. Yksi eniten toistuvista huomioista kyselyissämme ja haastatteluissamme on suomalaisen median negatiivisuus, jopa pelon lietsonta.

Ihmiset kokevat, että uutiset masentavat. Jopa niin, että niitä ei tee mieli lukea, kuunnella tai katsoa.

Maanantaina aloitimme idän-kiertueemme Jaalan kievarista Hartolasta. Kiitos seuraajallemme, joka vinkkasi, että kievarissa kannattaisi käydä. Perinteinen kauppapaikka on hiljattain saanut uudet yrittäjät, joilla on paljon ideoita paikan kehittämiseksi.

Astuimme sisään kievariin, jonka tiskillä Ilta-Sanomien lööppi julisti:

Mediat: Poikkeuksellinen isku Suomen lähelle – Stubb: ”Meillä on sota rajoillamme”

Huh. Tarkoitus oli syödä lohileivät ja juoda kahvit, mutta pitäisikö sitä sen sijaan valmistautua sotaan. Uhkaavan lööpin lukeminen tuntui tavallistakin raskaammalta, koska olimme matkalla juuri itärajalle.

Uutisessa oli kyse ukrainalaismedian tiedoista, joiden mukaan Ukraina olisi iskenyt droonilla Venäjällä sijaitsevalle lentokentälle, noin 200 kilometriä Suomen rajasta.

IS:n lööppi pohjautui Helsingin Sanomien juttuun, joka oli julkaistu aiemmin.

Pariisin olympialaisissa vieraillut presidentti Alexander Stubb antoi HS:lle pitkän kommentin aiheesta, ja Stubb todella sanoi, että “meidän pitää nyt vain tottua siihen, että meillä on sota rajoillamme”.

Lausunto on hurja, ja se ansaitseekin mediahuomiota. Mutta antoiko IS:n lööppi Stubbin kommenteista oikean kuvan?

Stubb nimittäin sanoi HS:lle myös seuraavat kommentit, jotka eivät otsikoihin mahtuneet:

- Perusviesti on, ettei meillä ole Suomessa aihetta minkäännäköiseen huoleen.

Ja

- Ollaan rauhassa ja valppaina. Meillä ei ole sen suurempaa hätää.

Joimme kahvit kievarissa, juttelimme paikallisten kanssa ja lähdimme kohti itärajaa.

Siellä kysyimme rajan vieressä asuvalta Elvi Lemmetyiseltä, miten elämä muuttui, kun Venäjä teki suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

- Meillähän se ei muuttanut mitään, mutta jotkut tuolla kauempana ovat kysyneet, että pelottaako meitä ja näin, mutta ei todellakaan. Me luotamme meidän virkamieskuntaan ja siihen, että tässähän on toisella puolen rajaa entistä Ilomantsia, ja se on täysin erämaata. Sieltä ei kukaan tule, ainakaan polkupyörällä.

Puuh. Kyllä meillä on vielä aikaa nauttia auringonkukista. Ja moni varmasti nauttisi myös mediasta, joka kykenisi rakentamaan toivoa kaiken synkkyyden keskellä.

Meillä oli matkan varrella monia upeita kohtaamisia. Osa hauskoja (katso esimerkiksi tämä video Instagramissa), osa sellaisia, että ne jäivät painavina mieleen. Otetaan vaikka kysymys pelon lietsonnasta. Näin sen esitti Hanni Joensuun torilla:

- Monta kertaa miettii, että ajatteleeko toimittaja koskaan sitä, mikä valta sillä loppujen lopuksi on. Ihmisten käytökseen ja ajatusmaailmaan. Että mikä on eettisesti oikein ja rehellistä?

Tähän voisi ehkä sanoa, että (useimmat) toimittajat ajattelevat, mutta mediat kokonaisuutena toimivat usein ajattelematta. Kukaan ei juuri seuraa, onko useista eri jutuista muodostuva kuva vähän turhan vino tai liian negatiivinen. On sitten kyse Itä-Suomesta tai jostain muusta aiheesta tai maailman kolkasta.

Matkasta inspiroituneina haluamme kuulla teiltä seuraajilta lisää. Seuraamalla tätä linkkiä on mahdollisuus esittää kysymyksiä, kommentteja ja pohdintoja mediasta. Kaipaamme havaintoja, joihin toivotte meidän tarttuvan esimerkiksi uutiskirjeessämme tai podcast-sarjassamme.

Haluamme uudistaa suomalaisen journalismin. Kutsumme sinut mukaan.

Haluatko seurata matkaamme ja rakentaa kanssamme uutta mediaa? Uutiskirjeemme tilaajana saat ensimmäisenä tiedon, kun voit liittyä jäseneksi.

Kyllä, haluan mukaan!